Cykelferie 2023 – Emmerlev til Tønder

Vi stod op til solskin ☀️

Efter vi havde pakket sammen gik turen videre langs diget, i læ for den værste vind 💨


Ved Vidåslusen skulle vi lidt ind i landet mod Højersluse, fordi stien var blevet afspærret pga fuglereservat.


Lige ved grænsen mod Tyskland besøgte vi Danmarks sydvestligste bygning. Og selvfølgelig var der en grænsebom!


Herfra fulgte vi grænsen på den tyske side til Aventoft. Her så vi bla. det vildsvinehegn Danmark fik sat op for et par år siden…

I Aventoft fik vi grænseshoppet lidt inden vi fik frokost på Grenzkrog Aventoft- store portioner schnitzel, hakkebøf eller spaghetti bolognese. Megamætte kunne vi (heldigvis) trille derfra 🤪


Tilbage i Danmark – stadig uden paskontrol, vi har ellers slæbt passene med! – cyklede vi til Møgeltønder. En fin gammel by og et fint slot, men ikke så cykelvenlig belægning.


Herfra var der ikke langt til Tønder Station der var turens endemål. Svend Aage blev sendt med toget til Esbjerg efter bilen, mens vi andre gik en tur i byen hvor vi så smukke huse, en park og en kagmand.


Og så måtte vi ellers vente til Svend Aage kom tilbage for at hente os.


Dette var afslutningen på vores sommercykelferie 2023. Vi har været i 4 danske og 1 tysk kommune og kørt 155 km 😅

Cykeltur 2023 – Vilslev til Vester Vedsted

Vi vågnede og begyndte at pakke sammen, til morgenmad var der brød fra brugsen.

Da vi havde spist og pakket resten sammen kørte vi mod en kæmpe legeplads i Ribe.

Omkring klokken 12 kørte mig, mor og Lauge mod shelterpladsen via Ribe domkirke, stormflodsøjlen i Ribe og Rieberhus.

Imens legede Agnes på en af Danmarks største forhændringsbaner, derefter kørte far og Agnes også mod shelteren da vi var 1/1,5 km fra shelteren indhentede de os.

Ved shelteren spiste vi frokost, efterfølgende kørte vi til Vadehavscenteret.

I Vadehavscenteret var der noget om de fugle der yngler/raster her, og hvad de lever af.

Da vi kom tilbage fik vi aftensmad og spillede 500.

Cykelferie 2023 – Starup til Vilslev

Efter en god nats søvn i en dejlig seng med dyner og puder fik vi serveret morgenmad. Ungerne fik leget med Ejner og der var også lige tid til fællessang om klaveret inden tog videre 🎹

Herfra gik turen videre sydpå.
Det blev en lidt hård tur i regn og strid blæst, men heldigvis med primært medvind 🌧️💨 I Bramming fik vi købt ind til frokost og aftensmad hvorefter vi tog ind til den lokale kroketklub. Her fik vi lov at spise frokost på deres overdækkede terrasse og de låste op for toiletterne – de var alligevel ude og spille 😊


Fyldt med ny energi (men godt kolde…) gik turen videre. Vi besluttede os for en shelter lidt inde i landet i Vilslev i stedet for et ved Kongeåslusen helt ude ved kysten, da vi var bange for at det ville blæse for meget.


I Vilslev havde vi et par franskmænd på tandem til naboer, men heldigvis var der to shelters.


Karl og jeg skulle lige hente lidt ekstra proviant, men på vej tilbage faldt der penge ud af Karls lomme og landede midt i Kongeåen 😱 Det var ikke så sjovt, da strømmen var stærk og en redningsaktion hurtigt blev droppet igen…

Måske er der en glad finder ved Kongeåslusen i morgen?
Aftensmaden blev lavet på Trangia og engangsgrill (et godt tilbud ved den lokale brugs)


Aftenen bliver til kortspil i shelteren og så ellers i soveposen 😴

Cykelferie 2023 – Ansager til Starup

Årets cykelferie er planlagt som en fortsættelse af vores cykeltur på ‘Den skæve bane’ – dog med start i Ansager, hvor vi inviterede os selv til fødselsdagsfrokost hos Gitte og JP 😊 Endnu et tillykke til Gitte 🇩🇰

Her var vi heldige også at få hilst på Trine (der lånte bilen og derfor kan tage den med til Esbjerg, så vi ikke skal så langt når den skal hentes igen 😅), Klara og Tage, Magda og Per. Det var hyggeligt!

Fra Ansager gik turen mod Starup, hvor vi håbede at få en kop kaffe hos Holger og Hanne. De var ikke lige hjemme, så vi tog en tur rundt i deres udstilling om området gennem tiden.

Heldigvis kom Holger og Hanne hjem igen en halv time efter vi var kommet så vi kunne få hilst på. Det endte med, at kaffen blev til aftensmad og overnatning i deres flotte, nye Bed and breakfast på ‘Tørreloftet’. Det var rigtig hyggeligt at se dem og Ejner! Og hunden Vilma blev gode venner med Lauge 😲

Salling rundt – dag 4 – Nymølle strand til Skive

En dejlig ny ”vane” indledte dagen idet vi voksne snuppede en morgendukkert.

Vi var heldige at få boller med fra Mette til morgenmaden, så vi fik lækre hjemmebagte boller til morgenmaden inden turen gik videre.


Efter et par kilometer nåede vi Spøttrup borg, en flot middelalderborg lige ned til Sallingsund.


Det blev kun til et hurtigt kig ind gennem porten, da Lauge gerne ville hjem. Vi må tilbage en anden gang og have de to andre med!

Turen gik videre til Rødding hvor Svend Aages morbror ligger begravet ved Rødding kirke.

Der var en fin cykelsti videre til Balling, hvor vi kunne køre videre af jernbanestien for VestSalling jernbane.

Den kunne vi følge hele vejen tilbage til Skive og Resen Skole, hvor bilen stadig stod og ventede på os 😊 Sidste etape var veloverstået

Vores tur Salling rundt har været på ca. 100 km fordelt på fire dejlige dage.
En velfortjent frokost fik vi i Virksund 😋

Salling rundt – dag 3 – Fur til Nymølle strand aka Mettes sommerhus

Endnu en smuk morgen med sol og blå himmel.

Svend Aage stod for en lækker morgenmad med bacon og æg

Svend Aage tilbød at pakke sammen så Lauge og jeg kunne få en morgendukkert – vandet var dejligt klart og fuld af liv.

Første bjergetape skulle forceres på Fur – Bette Jens’es Hyw, en grusvej med meget stor stigning. Belønningen var den dejlige lange nedfart lige ind på færgen tilbage til Salling – timet og tilrettelagt af vores turguide 😊

Fra færgen gik turen videre rundt i det kuperede terræn hvor vi bla. gjorde holdt i Harre for at spise frokost.

Dagens etape var turens længste på 38 km:

Så vi nød en hurtig dukkert ved Nymølle strand da vi kom frem, inden vi trak i rent tøj og gik op for at besøge Svend Aages tante – Mette – i hendes sommerhus der ligger tæt på shelteren.

Efter eftermiddagskaffen gik vi en tur oven for stranden hvor der er bygget en del nyt i forhold til da Svend Aage holdt sommerferier her sammen med sine søskende, fætre og kusiner.
Tilbageturen gik langs stranden hvor Lauge ledte efter fossiler og flotte skaller.

I sommerhuset ligger der en masse gamle Anders And blade (det ældste var fra 1966 og kostede 1,53 kr inkl. oms!) – Lauge var i himlen. Der var også malebøger fra sommerferierne – hyggeligt!

Efter aftensmad og aftenskaffe gik vi tilbage til shelteren og nød den smukke solnedgang – tak til Mette for en hyggelig eftermiddag og aften.

Salling rundt | dag 2 | Fur

Efter en nat på en noget fladt liggeunderlag vågnede vi til en flot morgen.

Vi havde samlet lækre hindbær i skoven, så morgenmaden var reddet.

Vi fik hurtigt pakket og kom afsted mod øen Fur, som var dagens destination. Vi skulle på guidet fossiljagt i en molergrav der.
Vi lavede et stop ved den genetablerede Blokholm sø, og så gik det ellers fint med at cykle til Fur

lige til vi ramte bakken af moler i den nordlige ende af øen – den var stejl! Så vi tog pause og spiste frokost ved Bette Jenses hyw – det højeste punkt på øen.

Derefter fandt vi shelteren og nåede også en tur til stranden inden fossiljagten.

Da 4 guider hjalp os og en del andre med at finde fossiler i moleret. Vi fandt også en del fiskeben og en børsteorms hule bygget af havsvamp, som nu lignende meget små glasstykker. Vi fik også en forklaring af de 55 mio. lag vi kunne se – det var en god oplevelse

Herefter var der dømt afslapning ved shelteren og forsøg på at oplade den medbragte powerbank med solceller

Salling rundt – dag 1

Mens Jonas Vingegård blev fejret i Glyngøre tog vi fat på første etape af Salling rundt. Vi (kun Lauge, Annette, Svend Aage var med, da Agnes og Karl var på spejdernes lejr) startede ved Resen skole i det nordlige Skive et stenkast fra byens bryggeri – Hancock.

Dagens mål var en Shelter i nærheden af Thise. På vejen passerede vi Salling pigen i Jebjerg, en honning-bod og Thise mejeri.

På mejeriet smagte vi ost og købte også lidt. På den anden siden af vejen ved købmanden kunne man købe lækkert Thise softice også 🍦🍦

Efter isen kørte vi til shelteren i nærheden af Brokholm sø. Der var allerede 2 andre familier med børn, men heldigvis var der 3 shelters, så der var fint plads til os. Senere på aftenen lavede de andre vafler over bål og vi var så heldige at smage.

I morgen går turen videre til Fur – der skal vi på fossiljagt.

Dag 3 på den skæve bane

Efter en god nats søvn og morgenmad gik turen videre mod Grindsted på den skæve bane.

Først stop var efter 5 km ved et mindesmærke for en nedskudt engelsk flyver.

Flyet var styrtet og slået en kolbøtte over jernbanen, så derfor var mindesmærket lige ved stien. Meget fint lavet.

Bag på stolperne var der små tekster.

Så gik turen videre. Vi var kommet ind i Billund kommune og nu var stien bedre og der var små opmuntrende pæle langs stien – især omkring Filskov. Tak for det!

De forbedrede vejforhold gjorde at Karl og Lauge kunne cykle ved siden af hinanden – de lavede et udbrud og efterlod os andre i gruppettoen. Gruppettoen havde dog tid til at læse de opsatte skilte og besøge Skovly – et renoveret Kolonnehus.

Kort tid efter nåede vi Grindsted og det var begyndt at regne lidt, så vi købte fiskefileter og fiskedeller og hjemmelavet remoulade ved fiskemanden ved Kvickly. Dem indtog vi så i spejdernes overdækkede bålhytte – tak for lån.

Kort efter frokost var luften forsvundet fra Agnes’ dæk, så vi måtte have gang i lappegrejet.

Turen gik videre forbi Engsøen – flot natur, men desværre er den kraftig forurenet af tungmetaller. Hernæst forbi Karensminde, som børnene allerede havde besøgt med bedstemor og bedstefar, så kørte videre mod Eg.

Da Eg blev nået vidste børnene godt at de var tæt på målet og det varede da heller ikke længe ind vi nåede Sigergård – hvor vi blev taget godt imod med kaffe og lækker kage – tak for det.

Det var slut på den cykeltur – ca. 93 km i alt over tre dage. Nu skal bilen bare hentes 🚂🚂🚂🚂.